RVS platen
Platen in roestvast staal, ook bekend als roestvrij staal of RVS, bestaan hoofdzakelijk uit een legering van ijzer, chroom en nikkel. Het precieze samenstellingsniveau van de legering kan variëren. Dit is afhankelijk van het specifieke type roestvaste staal.
Wij verkopen legering 304 en 316 roestvast staalplaten.
Type RVS platen
Austenitisch roestvast staal (bijv. 304, 316) bevat meestal ongeveer 18% chroom en 8% nikkel. Ze hebben een hoge corrosiebestendigheid, zijn gemakkelijk te lassen en hebben uitstekende vormbaarheid. Austenitisch roestvast staal wordt vaak gebruikt in de voedselverwerkingsindustrie, chemische industrie en medische sector.
Naast deze typen zijn er nog andere speciale roestvast staalsoorten die specifieke eigenschappen bieden voor specifieke toepassingen. Het exacte samenstellingsniveau en de eigenschappen van roestvast stalen platen kunnen variëren afhankelijk van de specificaties en kwaliteitsnormen.
Legering 304 & 316 RVS platen
304 en 316 zijn twee veelvoorkomende legeringen van roestvast staal (RVS) die vaak worden gebruikt voor platen.
RVS 304
RVS 304 staat ook wel bekend als AISI 304 of EN 1.4301. Het is een austenitisch roestvast staallegering. Het bestaat voornamelijk uit ongeveer 18% chroom en 8% nikkel. Met kleine toevoegingen van andere elementen zoals koolstof, mangaan en silicium. Het heeft een uitstekende corrosiebestendigheid, goede lasbaarheid en vormbaarheid. Het wordt vaak gebruikt in een breed scala van toepassingen, waaronder keukenapparatuur, architecturale bekleding, voedselverwerkingsapparatuur en chemische tanks.
RVS 316
RVS 316 staat ook wel bekend als AISI 316 of EN 1.4401. Het is een austenitische roestvast staallegering. Het heeft een vergelijkbare samenstelling als RVS 304, maar met een hoger nikkelgehalte van ongeveer 10%. Daarbij bevat het ook molybdeen, ongeveer 2-3%. Hierdoor heeft RVS 316 een verbeterde corrosiebestendigheid, met name in agressieve omgevingen zoals zeewater en chemische verwerkingsinstallaties, farmaceutische apparatuur en medische implantaten.
Zowel RVS 304 en RVS 316 zijn populaire keuzes vanwege hun corrosiebestendigheid, duurzaamheid en esthetische uitstraling. De keuze tussen beide legeringen hangt af van de specifieke toepassing en de omgevingsfactoren waaraan de platen worden blootgesteld.
Dikte RVS platen
Koudgewalste roestvrije platen zijn gemaakt met een koudwals proces. Dit zorgt voor een egale en gladde oppervlakte. Daarbij verbetert het de sterkte en hardheid van de platen en vervormt het staal veel minder snel dan warmgewalst staal.
RVS platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afhankelijk van de gewenste toepassing. Zo hebben we dunne, gemiddelde en dikke platen.
Afmetingen dunne platen
Dunne platen variëren meestal van 0,4 mm tot 3 mm dikte. Deze dunne platen worden vaak gebruikt in toepassingen zoals decoratie, elektronica, verpakking en dunwandige constructies.
Afmetingen gemiddelde platen
Diktes van de gemiddelde platen variëren meestal tussen 3 mm en 6 mm. Deze platen worden veel gebruikt in diverse industrieën. Denk hierbij aan constructie, automotive, voedselverwerking, chemische industrie en scheepsbouw.
Afmetingen dikke platen
Bij dikke platen variëren de diktes van 6 mm tot 100 mm of zelfs meer. Dikkere koudgewalste RVS platen worden vaak gebruikt in zware constructies, scheepsbouw, offshore-installaties, warmtewisselaars en andere toepassingen waar hoge sterkte en duurzaamheid nodig zijn.
RVS platen vs. stalen platen
Roestvast staal (RVS) en stalen platen hebben beide verschillende eigenschappen en sterktes, afhankelijk van het specifieke type en de legering. Over het algemeen kan niet gezegd worden dat een RVS-plaat sterker is dan een stalen plaat. Dit hangt namelijk af van factoren zoals het type staal, de legering, de warmtebehandeling en andere variabelen.
Staal staat bekend om zijn hoge sterkte en taaiheid, vooral constructiestaal dat vaak wordt gebruikt in bouwtoepassingen. Het kan een breed scala aan sterktes bieden.
RVS daarentegen biedt een uitstekende corrosiebestendigheid en roestvastheid. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waarbij blootstelling aan vocht, chemicaliën of corrosieve omgevingen een rol speelt.
Bij het selecteren van het juiste materiaal voor een specifieke toepassing is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Houd rekening met de gewenste sterkte, corrosiebestendigheid, duurzaamheid, esthetiek en kosten.
Nog vragen? Bel ons gerust!
Benieuwd naar de prijzen van onze staalproducten? U kunt eenvoudig een offerte aanvragen door naar het betreffende product te gaan. Mocht u andere vragen hebben, bel of mail ons gerust. Of kom gewoon eens langs!
Kijk ook eens hier voor onze aanbiedingen!